Αισθητήριο όργανο
Συμμετέχει στην επικοινωνία
Η Φάσια δεν είναι απλά μια μεμβράνη που παθητικά συγκρατεί τις δομές του σώματος στη θέση τους. Συμμετέχει επίσης στην επικοινωνία μεταξύ των διάφορων δομών, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην άμυνα κατά των παθογόνων οργανισμών και λειτουργεί ως ελαστικός αποσβεστήρας κραδασμών κατά την κίνηση.
Η Φάσια ταξινομείται με βάση τη θέση της σε:
- επιφανειακή Φάσια (superficial fascia),
- εν τω βάθει Φάσια (deep fascia), και
- σπλαχνική ή βρεγματική Φάσια (visceral or parietal fascia).
Ταξινομείται επίσης με βάση τη λειτουργία που επιτελεί και την ανατομία του σώματος. Στον εγκέφαλο η Φάσια είναι γνωστή ως «μήνιγγας», στην καρδιά ως «περικάρδιο», στους πνεύμονες ως «υπεζωκότας» και στην κοιλιακή χώρα ως «περιτόναιο».
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την άμυνα κατά των παθογόνων οργανισμών και αποτελεί τη βάση της διαδικασίας επούλωσης του ιστού μετά από τραυματισμό. Κύρια συστατικά της είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη.
Η ισχύς και η ελαστικότητα της Φάσια δεν μεταβάλλεται απότομα και γρήγορα. Χρειάζεται αρκετή υπομονή για να δει κανείς αποτελέσματα. Οι προσαρμογές του κολλαγόνου, σε αντίθεση με αυτές των μυών, αργούν να φανούν αλλά διατηρούνται περισσότερο.
Αλλά αξίζει κάθε κόπο!
Η μοναδικές ιδιότητες της Φάσια
Χάρις στις μοναδικές ηλεκτροχημικές της ιδιότητες, η Φάσια ρυθμίζει τον μεταβολισμό σε κάθε κύτταρο. Σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όταν η Φάσια δυσλειτουργεί ή είναι απλώς σφιγμένη, τότε τα κύτταρά μας δεν τρέφονται με τις ουσίες που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή και δεν βρίσκουν τρόπο για να αποβάλουν τις τοξίνες (άχρηστες ουσίες), οι οποίες συσσωρεύονται και προκαλούν νέους κύκλους παθολογίας.
Επίσης όταν εφαρμόζεται μεγάλο μηχανικό φορτίο πάνω στον ιστό ή όταν ο ιστός είναι ερεθισμένος ή σε ακινησία, οι ίνες του κολλαγόνου φλεγμαίνουν, αποδιοργανώνονται και καταλήγουν σε αυτό που ονομάζεται:
- σκλήρυνση,
- πάχυνση ή
- ίνωση του ιστού
Και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία συμφύσεων, οι οποίες προκαλούν με τη σειρά τους δυσλειτουργία στην κίνηση των αρθρώσεων και των μυών αλλά και στην ιδιοδεκτικότητα.
Η εναλλακτική Φασιαθεραπεία μπορεί να επαναφέρει την ελεύθερη κίνηση σε περιοχές του σώματος που έχουν ακινητοποιηθεί εξαιτίας αρθρίτιδας, ρευματοπάθειας, οσφυαλγίας, αυχενικού συνδρόμου, ισχιαλγίας και άλλων αιτίων. Η δυσλειτουργία στην κίνηση των αρθρώσεων και η εμφάνιση πόνου υποδηλώνουν τραυματισμό του συνδετικού ιστού, ο οποίος παρουσιάζει φλεγμονή.
Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει η Φάσια να βρίσκεται σε καλή κατάσταση!